Hanna & Heinz

Forestillingen er laget med utgangspunkt i historien om Hanna Mothes, en ung norsk kvinne som giftet seg med en tysk soldat under andre verdenskrig.

Etter krigen ble hun som tusenvis av andre norske kvinner i samme situasjon sent ut av landet med tvang, og fratatt sitt norske statsborgerskap. Med utgangspunkt i denne sanne historien har NIE laget en forestilling fylt av musikk, humor og livskraft. Dette er en fortelling om overlevelse, kjærlighet, tap av identitet og håp. Om det hvordan menneskets identitet påvirkes når man ikke kan besøke det geografiske område denne identiteten er knyttet til.

Det er også en forestilling om det å kjempe for rettferdighet, og om  hvor mye det er verdt å tåle for den ene og store kjærligheten.

Det finnes ingen land i Europa som straffet sine krigsbruder så hardt som Norge. Historien om Hanna og Heinz er historien om en kvinne som aldri ga opp fordi hun  var født i Norge, og derfor mente hun hadde rett til å komme hjem. Det tok nesten 60 år.

Hennes store kjærlighet var død, og man kunne reise som man ville uten pass i hele Europa før hun kunne få tilbake sitt norske pass.

I år er det 80 år siden denne uretten skjedde. Daværende statsminister Erna Solberg kom med en offisiell unnskylding overfor norske kvinner som mistet sitt statsborgerskap på grunn av kjærligheten i 2019. 74 år etter krigen.

Utøvere: Helder Deploige og Hanne Henrichsen

Regisør/konsept: Kjell Moberg   

Scenografi og kostyme: Katja Ebbel Frederiksen

Lysdesign: Simon Koci                 

Musikk: Helder Deploige

Produksjon: Iva Moberg

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd.