The WASTELAND
The Wasteland
Ødemarken, eller det forlatte landet, dukker opp i en rekke av verdens mest kjente fortellinger.
I gamle myter og historier, finnes det et land, forlatt og uten håp.
Landet tørker ut på grunn av mangel på regn, markene gir ikke lenger et eneste hvetekorn, frukten har tørket inn på trærne, og dyrene leter desperat etter vann i det tørre landskapet. Så, gjennom prøvelser og kriser, med påfølgende innsikt og kunnskap gjenoppstår det gode. Balansen gjenopprettes, og ødemarken er igjen på vikende front, bekkene finner igjen sine leier, livet vender tilbake.
Men hva gjør vi i møte med ødemarken i vår egen tid? Den ødemarken som klimaendringene utgjør, eller den som krig, tørke eller atomulykker etterlater seg? Den urbane ødemarken, der livet presses ut i ytterkantene av eksistensen?
Hva med ødemarken som vi kan møte inni oss selv, slik vi alle gjør på et tidspunkt i livet?
Sorg, tap og kriser av alle slag kan gi oss et sterkt inntrykk av å være i en knusktørr ørken der alt fruktbart og livgivende unnslipper oss og nekter å gro.
Vi kan finne igjen håpet, vårt indre liv kan vende tilbake, kanskje sterkere enn før, fordi vi har vært der, i ødemarken, vi vet hvordan den ser ut.
Inspirert av T.S Eliots dikt The Waste Land, har Dikemark blitt et slikt sted i Katja Ebbels arbeid, midt mellom det som har vært, som nå er forlatt - og det som kan bli til noe nytt, et annet perspektiv, et vippepunkt mellom det forkastede, eller det fantastiske.
Som i diktet har Ebbel samlet og bearbeidet fragmenter og bruddstykker av innhold og mening, og satt dem sammen i en uoversiktlig mengde av pågående prosesser, en dialog med Dikemark som sted. Tidligere arbeider, ting som har vært og som kan bli til noe, nye biter av skulptur, av tegninger, collage, av ord og diktning, kostymer og scenografier, rekvisitter, rom og lyd, alle disse fragmentene utgjør et mulighetsrom å dykke inn i, å gå seg vill i, å gjenkjenne seg i og finne håp og nye sammenhenger som man ikke visste om. I søken etter mening kan ting laget av hverdagslige materialer; støpt, sydd, limt, spikret eller bundet sammen være forsikring nok mot ødemarken.
Katja Ebbel har en bachelorgrad i kostymedesign fra KHIO, og en bachelorgrad i scenografi fra Dramatiska högskolan i Stockholm. Ebbel jobber som kunstner, scenograf og kostymedesigner, med et internasjonalt nedslagsfelt. Arbeidene hennes krysser grensene mellom ulike disipliner, fra mer eksperimentelle skulpturelle verk og installasjoner, til mer tradisjonelt scenisk arbeid ved større teaterinstitusjoner. Hennes kunstneriske arbeid, i kombinasjon med hennes tekniske utdanning som scenograf og kostymedesigner, gjør det mulig for henne å bevege seg fritt mellom skulptur og installasjoner, kostymedesign, scenografi, tegning og illustrasjon.
Prosjektet er realisert i samarbeid med Mattis Appelqvist, Sigve Astrup Lien og Tim Dalton.